top of page

Urban Sport

Urban sports behoren tot de urban culture, de verzamelnaam voor verschillende unieke, muzikale, visuele, fysieke en creatieve uitingsvormen van mensen die wonen en leven in de stedelijke omgevings.

De bekendste urban sports zijn: skateboarden, freerun/parkours, BMX, 3x3 basketbal.  Maar net zo goed mogen inline skates en pumptrack, zoals klimmen, hardlopen, zwemmen, steps, bootcamp, calisthenics en street football tot deze categorie worden gerekend.

Urban sports zijn booming en het stadium van de hype allang voorbij.

flipperkast.png

Skatepark

Een skatepark bestaat tegenwoordig normaliter  uit een betonnen vloer met daarin op maat gemaakte objecten verwerkt. Er zijn grofweg drie categorieën te onderscheiden: lokaal park tot <500m2, een medium regionaal park en park met landelijke aantrekking >1500m2.
Een goed skatepark trekt een breed publiek van beginners, gevorderden, gelieërde sporten en kijkers.
Naast het outdoor street park onderscheiden we nog de bowl (zwembad vorm), de half en quarterpipes. En uiteraard zijn er indoor parken die een mix van het voorgaande kunnen bevatten.


Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Lees hier verder.

Freerun / Parkour

Freerunnen gaat over het op een creatieve manier overwinnen van een aanschakeling van obstakels door te springen, klimmen en te manoeuvreren.  
Het is in de stad ontstaan op bestaande objecten en gebouwen. Tegenwoordig zijn objecten in diverse maten en materialen verkrijgbaar, maar een echte meerwaarde voor gebruiker en stad ontstaat bij op maat en voor de locatie ontworpen objecten.


Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Kijk hier.

048 buikslotermeerplein12 copy.png
SMIB x TNO Fest 2019.jpg

Subcultuur
 

Urban sport is veel meer dan alleen sport. Urban omvat namelijk ook de subculturele stromingen binnen muziek, dans en kunst ontwikkeld in steden.

Urban Culture is de verzamelnaam van verschillende unieke, muzikale, visuele, fysieke en creatieve uitingsvormen van (jonge) mensen, die wonen en leven in de stad of in de stedelijke omgeving. De functie van Urban sport plekken zijn daarmee ook meer dan alleen een sportvoorziening.

crossbaan.png

BMX & Pumptrack

BMX is één van de oudste en meest aantrekkelijke urban sports. De sport heeft zich de afgelopen 50 jaar enorm ontwikkeld, met een divers aantal disciplines. (indoor) park, track, half pipe en tegenwoordig ook pumptracks.
Wij werken samen met experts en gebruikers om op maat gemaakte banen te ontwerpen. Dit kan van hout, beton, staal of zandgrond zijn. Afmeting, helling, hoogte en lengte zijn essentieel en wegen nauw voor een optimale beleving.


Lees hier verder wat we voor jou kunnen betekenen.

Bootcamp & Calisthenics

Sporten in de buitenlucht wordt steeds belangrijker, dat heeft corona nog maar eens aangetoond.
Als alternatief voor de sportschool zijn buitenlocaties voor kracht en cardio training steeds talrijker en professioneler geworden. Rekeelementen, bankjes, rubbervloeren, containers met opslag zijn in elk park terug te vinden tegenwoordig.
Het belang van de gebruiker sneeuwt bij de kant en klare montage echter nog wel eens onder. Net als de relatie met zijn omgeving. Wij zien als geen ander de diverse belangen en garanderen een geïntegreerde functionele, smaakvolle en betaalbare oplossing,


Meer weten? Lees hier verder.

yellowalls3.jpg
27629497_10159939758870156_1574185832894938640_o.jpg

Professionalisering

Urban sport is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Gemeentes erkennen het belang en de populariteit hiervan steeds meer. Diverse gemeentes maken inmiddels urban sport beleid en nemen het op in hun sport en spel doelen en beleidsnota's. En er komt ook steeds meer geld beschikbaar.  

Ook zijn diverse urban sports inmiddels olympisch geworden. Daarmee worden de sporten ook officieel erkend en komen er steeds duidelijkere richtlijnen waaraan een sport moet voldoen, wat mag en niet mag, waaraan objecten moeten voldoen, en hoe je de sport kunt trainen.

Want waar jongeren vroeger alleen leerden door te proberen en zelf te bouwwen, zijn er tegenwoordig georganiseerde groepen en worden er professionele les structuren  aangeboden.

3x3 Basketball

Het is net basketbal, maar dan op een half veld. De impassingen zijn talrijk, creatief en vaak kleurrijk. De integratie in zijn omgeving vereist maatwerk en de toevoeging van zitplekken en of ander programma kan geweldig werken. De community is hecht en breed met kunstenaars, sporters fashion en designers.

Meer weten? Kijk hier.

3x3 Ndsm .jpg
oase.png

Publieke ruimte

Wij geloven dat goed vormgegeven, dynamische, uitnodigende openbare ruimte het bindmiddel vormt van de stad en daarmee van de samenleving als geheel.

Urban sports kunnen hierin een sleutelrol vervullen door mensen bij elkaar te brengen ongeacht leeftijd, geloof, afkomst, beginner, professional, gebruiker of beschouwer. 

Naast urban sport ontwerpen we objecten in de openbare ruimte die sociale interactie versterken.


Benieuwd hoe we dat doen? Kijk hier.

bottom of page